Saturday, February 26, 2011

Wanita..ooo...wanita..

Wanita....sangat sinonim dengan kesempurnaan.Semua perkara nak sempurna.Terutama hal rumahtangga,nak rumah kemas,hiasan cantik,barang2 tersusun,dapur yang kemas,bilik tidur yg cantik,dan bermcm2 lg.Tak habis lau nak tulis kat sini trmasuk lah dalam penjagaan diri juga kan?

Tapi kat sini aku nak citer yg tugas seorang wanita terutama yg bergelar ibu,suri rumah dan juga yg bekerjaya tak pernah habis.Setiap hari dr seawal bangun  tidur sehingga nak pejam kan mata kerja2 sudah tersedia ada utk dibuat.Kdg2 nk tidur mlm da pikir nak buat aper utk esok hari.Tak pernah habis,lau demam@sakit terbengkalai la kerje,bertimbun2 la nti nak buat bila sihat.Lain la kalau mempunyai suami yg bertimbang rasa.Pasti dia amat memahaminya dan akan membantu.


Lau da nak tidur pun masih ader kerje nak dibuat.Da set da nak tidor ni,tp sebelum tidor nak g minum air dulu kat dapur.Bila nak ambik air,alamak air belum isi lagi.Rebus air dulu sambil air yg dalam jug tu isi lam botol.Da isi,masuk lam peti ais,bila buka peti ais ader makanan tumpah plak.Ni mesti krja anak2 yg buat.Ambik kain lap bersihkan dulu.Banyak plak makanan yg da tak elok lam peti ais ni,umph.. masa untuk melupuskan  makanan2 yg rosak sambil2 mengelap .Da lap peti ais, g lap plak  pinggan mangkuk yg lam tempat basuh pinggan makan malam,tadi sementara tunggu air masak atas dapur.Da lap pinggan mangkuk susun pinggan mangkuk molek2 br nampak kemas sikit dapur.Bila air da masak simpan lam termos dan selebihnye masukkan lam jug utk sejukkan.Opps lupa lg..nk hangat kan lauk makan td,lau xhangatkan nanti basi plak esokkan.Panaskan lauk pauk dulu la,yg mn bleh humban lm peti ais xpayah hangat.Da panaskan lauk berminyak plak dapur,tak leh jadi ni.ambik mop,mop dulu, janji xmelekit. Bangun pagi esok senang hati sikit lau tgk dapur bersih dan kemas.


Alhamdulillah,da clear da dapur..kemas dan trsusun.Baru senang hati nak tidur sambil lam otak da set da nak buat aper bangun esok pagi.Baru nak pejam mata si kecik menangis lak,aduhai..pampers da penuh.Salin pampers dulu.. da salin seharusnya la "nak nenengkan" ..lapar.. Sambil menyusu.. sambil kepala da trsengguk-sengguk...ngantuk.Penat,seharian buat kerja.Da setting nak tidur pun masih ader kerje nak dibuat.Wanita ...ooo...wanita...

Friday, February 25, 2011

KEK LAPIS PIRAMID


KEK LAPIS PIRAMID
(kek dalam kek)
~Menggunakan butter Golden Churn@SCS
~Cmpuran kaya dan jem strwberi

>sesuai utk hantaran kawin,tunang,ulang tahun dan sebagainyer..

HARGA:
~RM35.00 SAHAJA (16x8cm)-berat antara 600-700gram
~RM70.00 SAHAJA (16X16cm@7x7 inci))-berat antra 1.2-1.4kg
(tidak termasuk kos pos)

HARGA=
~RM45.oo (18x9cm)
~RM90 SAHAJA (18X18CM@8x8inci +-)
berat antara 1.4-1.8 kg)
(tidak termasuk kos pos)

BERMINAT?

BAGAIMANA NAK ORDER

SILA KLIKS KT SINI YER
SILA KE KLIKS KAT SINI UTK PELBAGAI PILIHAN KEK LAPIS YG LAIN

KEK LAPIS ZEBRA

KEK LAPIS ZEBRA
(kek dalam kek)
~Menggunakan butter Golden Churn@SCS
~Cmpuran kaya dan jem strwberi

>sesuai utk hantaran kawin,tunang,ulang tahun dan sebagainyer..

HARGA:
~RM35.00 SAHAJA (16x8cm)-berat antara 600-700gram
~RM70.00 SAHAJA (16X16cm@7x7 inci))-berat antra 1.2-1.4kg
(tidak termasuk kos pos)

HARGA=
~RM45.oo (18x9cm)
~RM90 SAHAJA (18X18CM@8x8inci +-)
berat antara 1.4-1.8 kg)
(tidak termasuk kos pos)





BERMINAT?
BAGAIMANA NAK ORDER
SILA KLIKS KT SINI YER
:

 Untuk pilihan kek yg lain sila kliks kat sini

Tuesday, February 22, 2011

KEK LAPIS HANTARAN TUNANG



Kek lapis juga amat sesuai untuk dibuat hantaran tunang@perkahwinan.Lagipun kek ni tahan lama dan senang utk didekorasikan dgn pelbagai gubahan yg cantik.Senang dibw,tidak perlu bimbang dr kemek@rosak.

Untuk sebarang tempahan sila kliks kat sini yer


Untuk pilihan kek-kek lapis yg dijual.sila kliks kat sini yer.Semua jenis boleh dibuat hantaran.Tapi biasanya customer suka KEK LAPIS ANYAMAN TIKAR dan KEK LAPIS TIKAR MENGKUANG untuk dijadikan hantaran.

Bosan????

Bosan???...tak tahu nak buat apa?..ummp...satu perkataan yg aku tak boleh terima semenjak aku bergelar isteri org ni.Kenapa aku ckp mcm tu?sebab...tak de masa nak rasa bosan.Macam2 nak buat adalah.Bila nak rasa bosan pun tak tahu.Ade jer perkara nak buat.Ada masa sampai tak terbuat,byk sgt nak buat..huhh.. penat.

Bosan??? satu perkataan yg aku tak dapat terima juga bg  kaum2 ibu yg tulis kat status mereka di FB.Tak paham aku..apa yg bosan.Wahai isteri-isteri semua.Kamu tidak akan sempat merasa bosan sebenarnya.Macam2 perkara nak dibuat.Tambahan pula yg mempunyai anak.Tidak terkejar dek masa,tak terbuat dek tangan bila mengenangkan kerje-kerje rumah yg melambak.Lagila kepada mereka yg mempunyai kerjaya.

Aku????..bergelar seorg surirumah sepenuh masa..masih juger tidak mempunyai masa utk rasa bosan.Pelbagai perkara hendak dibuat setiap hari.dari bangun tidur sehingga mlm.Ada ms sampai tak tidur malam.Tidak berkesempatan merasa bosan.Pelik kan..kenapa aku kata pelik? sebab masih ade isteri2 yg merasa bosan.Yelah..aku tidak boleh salahkan mereka.Itu hak masing2 kan..Tapi aku mang tidak sempat merasa bosan.Kerja sentiasa ader didepan mata.Hari2 penuh dengan rutin2 yg memang sudah diisi.Macam2 perkara ingin dibuat selain menjalankan kerja2 rumah yg rutin (membasuh,menggosok,memasak,mengemas,menjaga anak,bla...bla...bla..).ada perkara lain juga utk aku isi seperti membuat kek (sbb aku berniaga kek),membaca buku (sebab aku suka bc buku),berkebun (sbb aku suka berkebun:tanam sayur,bleh jimat kan sikit perbelanjaan disamping aku suka tgk hasil dr keringat aku sendiri,puas),buka intenet (sbb aku ader acc Fb dan juga blog,kena la tgk setiap hari lau pun skjb).

Bilakah aku ingin merasa bosan?????

Gambar xde kene mengena ngan bosan...he he he..sj letak

Sunday, February 20, 2011

Resepi Puding Kek Lapis

Puding Kek Lapis
Puding ni aku reka disebabkan byk sangat lebihan kek lapis.Jadi,dr aku buang baik aku buat sesuatu yg boleh dimakan..Rasanyer mang sedap.Gabungan puding kastad dan lebihan kek lapis yg pelbagai perisa.

Bahan-bahan:
  • Agar-agar (aku guna agar2 yg ader gambar bunga ros)   25gram
  • Gula Pasir                                10 sudu besar
  • Kastard                                    4 sudu besar
  • Susu Cair                                 3/4 tin
  • Air                                           1300ml
  • Lebihan Kek Lapis:yg dicincang halus (agak2 la utk tabur dalam puding nanti.Lau xde kek lapis boleh masukkan kek lain yg xhabis nk mkn tu)
Cara-cara membuatnya:

*Masukkan air ke dalam periuk dan juga agar2 ke dalam air dan masak hingga mendidih (sampai agar2 td hancur)
*Masukkan gula,kacau hingga hancur.
*Masukkan kastard yg dikacau dgn sedikit air ke dalam periuk td.
*Kacau sehingga agak pekat dan likat lebih kurang dalam 5-10minit.
*Masukkan susu cair,kacau sekejab hingga sebati.
*Setelah sebati tuang kan aduanan kastard td ke dlm loyang.(boleh buat 2 loyang bersaiz 9 inci).Tapis adunan td semasa tuang ke dlm loyang.
*Taburkan lebihan kek lapiske dalam loyang.
*Biarkan sejuk br boleh dipotong.(lau nk lg sedap setelah sejuk potong dan simpan di dlm peti ais.Lebih sedap makan sejuk2.


Selamat mencuba.