Puding Kek Lapis |
Bahan-bahan:
- Agar-agar (aku guna agar2 yg ader gambar bunga ros) 25gram
- Gula Pasir 10 sudu besar
- Kastard 4 sudu besar
- Susu Cair 3/4 tin
- Air 1300ml
- Lebihan Kek Lapis:yg dicincang halus (agak2 la utk tabur dalam puding nanti.Lau xde kek lapis boleh masukkan kek lain yg xhabis nk mkn tu)
*Masukkan air ke dalam periuk dan juga agar2 ke dalam air dan masak hingga mendidih (sampai agar2 td hancur)
*Masukkan gula,kacau hingga hancur.
*Masukkan kastard yg dikacau dgn sedikit air ke dalam periuk td.
*Kacau sehingga agak pekat dan likat lebih kurang dalam 5-10minit.
*Masukkan susu cair,kacau sekejab hingga sebati.
*Setelah sebati tuang kan aduanan kastard td ke dlm loyang.(boleh buat 2 loyang bersaiz 9 inci).Tapis adunan td semasa tuang ke dlm loyang.
*Taburkan lebihan kek lapiske dalam loyang.
*Biarkan sejuk br boleh dipotong.(lau nk lg sedap setelah sejuk potong dan simpan di dlm peti ais.Lebih sedap makan sejuk2.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment