Friday, January 14, 2011

MAKARONI BAKAR

(Sumber  resepi:Hafiza Yuhana)

Bahan A:
  • 250g makaroni (rebus,tos)
  • 250g udang
  • cili merah,hijau/capsicum (potong dadu)
  • cendawan butang (hiris nipis)
  • 1/2 cwn daun kucai (potong, boleh guna daun bwg/daun sup dll)
  • 100g cheddar cheese (boleh tambah ktt keju, atau gabung jenis2 keju)

Bahan B: (adun sebati)
  • 5 biji telur A
  • 200ml susu sejat
  • 2 sudu B gandum
  • 2 sudu B mentega/marjerin
  • garam, gula secukup rasa
  • lada sulah

cara: gaul rata bahan A dan B. sapu loyang/ acuan mufin dgn mentega. bakar 180C hingga masak.

*kalau nak guna daging, masak daging dulu hingga kering airnya, boleh tambah sos prego dgn daging.


*Saya da cuba resepi ni mang sedap.Makan ngan sos cili ngan mayonis,terangkat habis.
 

1 comment:

  1. Aku pun dah cuba, belum siap sepenuhnya dah rasa kecur air liur. sedap!

    ReplyDelete